Pikáns karalábé krémleves

Hozzávalók(2 adag):

-1 közepes karalábé
-Egy maréknyi ceruzabab
-1 fej hagyma
-Pár cikk friss fokhagyma

-Só
-Frissen őrölt tarkabors 
-Lestyán (friss vagy szárított) 
-1 evőkanál hidegen sajtolt napraforgóolaj 
-2 evőkanál tökmagolaj


Elkészítés:

A hagymát és a karalábét kb. egyforma nagyságú darabokra vágom (nem túl apróra, így több vitamin megmarad elkészítés közben is).
A hidegen sajtolt napraforgóolajat megmelegítem, ráteszem a hagymát, pár percig dinsztelem. Ráteszem a karalábét, egy csipet sóval, lestyánnal és frissen őrölt borssal fűszerezem. Pár percig forgatom a meleg (nem forró) olajon, végül beleteszem a fokhagymát és a karalábé zöld leveleit is durva darabokra vágva. Jól megforgatok mindent és annyi vízzel öntöm fel, hogy ujjnyira ellepje a zöldséget és a leveleket.
Ettől nagyon sűrű, krémszerű levest kapunk. Ha hígabb levest szeretnénk, több vízzel öntsük fel vagy adjunk hozzá a végén növényi tejet. A zöldséget addig párolom, amíg megpuhul a fűszeres lében. Közben a ceruzababot egy külön edényben ropogósra párolom. Amikor a karalábé megpuhult, botmixerrel darabosra vagy teljesen krémesre pürézem. Kis tálkákba merem, rászórom a megpárolt ceruzababot és tálaláskor egy kanál tökmagolajjal gazdagítom a tetejét. (Ha a leves állaga sűrűn krémes, a ceruzabab és a tökmagolaj is megmarad a tetején és örömteli látványt nyújt. Ha a leves hígabb, akkor ezek a kincsek a tányér alján lesznek fellelhetők).
Teljes kiörlésű pirítóssal vagy házi kenyérkockával tálalom.

A receptet írta: Rémán Izabella

Honlap: www.veganiz.hu

Bejelentkezés